Zöld építészet

Oroszország első aktívházában jártunk

Moszkva közelében épült meg Oroszország első aktívháza, a Polygon Lab Architects tervei alapján. A Zagorodny Projekt fejlesztésében megvalósult épületet 2011. szeptemberében adták át.

A fokozottan energiahatékony orosz mintaprojekt figyelemre méltó kezdeményezés. Célja, hogy a gyakorlati tapasztalatokon, az üzemeltetési mutatók egy éven át rögzítendő adatainak felhasználásával elősegítse az új orosz “Green Building” építési szabvány alapjainak megteremtését. Az új szabványban – mint a világon sok helyütt – kiemelt szerephez jutna az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, az energiafelhasználás optimalizálása – végső soron a pozitív energiamérleg -, ahogy az egészséges belső klíma és az építészeti minőség is.

Az első orosz aktívház energiahatékony és könnyen kezelhető. Az épület kihasználja a különböző energiaforrásokat: hőszivattyús- és szolár rendszer állítja elő a villamos energiát és a meleg vizet. A tetőtéri ablakok (Velux) a természetes hőnyereség – napmeleg – maximalizálását szolgálják, és a kevésbé napfényes időszakokban is intenzív nappali megvilágítást adnak a helyiségeknek. Nemcsak a tetőtéri ablakok dominánsak – a ház egészére jellemző az üvegfelületek “elnagyolt” volta -, de elsődlegesen nem “gyártói” megfontolás miatt: a nyílászárókat az napenergia-nyereség eszközeként vetették be, a nap jelentős részében így kiiktathatók a világítóeszközök, jó közérzetre gyakorolt hatással.

A szabvány- és egyedi méretű, a helyenként dupla, másutt tripla vagy négyszeres üvegezésű nyílászárók dizájnelemként is megállják a helyüket, de a komfortérzetet is kedvezően befolyásolják: a fényben fürdő belső terekben valóban kellemes időzni, a helyiségek tágasnak és tisztának hatnak. Apropó, tisztaság! A berendezett, felszerelt épület rendezettségére nagyon ügyelnek. Szükség is van erre: a projektgazdák sok látogatóra számítanak az elkövetkezendő hónapokban, belépni csak cipővédővel lehet. A 12 hónapig tartó épületenergetikai monitoring idejére egy négy fős család költözik a házba, akik reprezentálják az átlagfogyasztást.

A nyári túlmelegedés elleni védelem érdekében az összes tető- és homlokzati ablakot külső-belső árnyékolóval, automata elektronikával vezérelt napellenző rolókkal szerelték fel. Az intelligens épületvezérlés egyébként is hangsúlyos: a kellemes beltéri klímáról, a jó levegőminőségről például a WindowMaster gondoskodik. A rendszer automatikusan nyitja, zárja az ablakokat a házban mért szén-dioxid szint alapján.

A projekt alkalmazkodik a különleges helyi éghajlati viszonyokhoz: a nedves kontinentális éghajlaton a meleg nyarakat hosszú, hideg tél követi. A természetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében az épület kialakításakor az újrahasznosított, illetve újrahasznosítható építőanyagokat preferálták.

Ami a külső kialakítást illeti: a tető és a homlokzat homogenitása, a fahomlokzat (tűlevelű fenyő) alkalmazása köztudottan nagy hagyománnyal bír az orosz építészetben, modern átiratban ez “érhető tetten” az első aktívházon. Az építés során kizárólag PFEC és FSC-tanúsítvánnyal rendelkező fát használtak fel, ami azt jelenti, hogy a kitermelés – erdőgazdálkodás által igazolt módon – nem okozott kárt a környezetben és az élővilágban.

Hihetetlennek tűnhet, de igaz: a falazat 55 centiméter, melynek jelentős része hőszigetelés. A hővisszanyerős szellőzés hatásfoka 90 százalék. Passzívház kandallóval fűtik az épületet, amelymegközelíti a passzívház minőséget.  Az energetikai számítást az Oroszországi Passzívház Intézet végezte el. Az aktívház fűtési energiaigénye (fűtésidényben) 38 kWh/m2,év. Primer energiafogyasztása 110 kWh/m2,év. (Összehasonlításképpen: a passzívházak fűtési energiaigénye 15 kWh/m2,év). Az össz bekerülési költség 1 millió euró, telekkel együtt. A beruházás nyugati tervek és technológia alapján valósult meg, az építészeti koncepciót orosz tervezők jegyzik.

Forrás: http://www.greenpressblog.com