Zöld építészet

A Sou Fujimoto Architects tervei nyerték a Taiwan Tower versenyt

A japán Sou Fujimoto Architects és a tajvani Fei & Cheng Associates közös munkája, a „21. Századi Oázis” nyerte a Taichung City által kiírt nemzetközi Taiwan Tower versenyt. A tajvani banyan fa törzsét idéző épület nagyon finom látványt nyújt: a karcsú elemekből álló külső váz egy félig nyitott teret teremt, és a kusza oszlopokon keresztül átszüremlő fény olyan hatást kelt majd, mintha egy sűrű lombú fa alatt sétálnánk.

A 300 méter magas épület tetején egy zöld tető lesz, mely mintegy zöld szigetként emelkedik majd a város fölé. Az épület olyan környezetbarát rendszereket is tartalmaz majd, mint az esővízgyűjtő rendszer, napkollektorok, szélturbinák, napelemek, geotermikus hőszivattyúk vagy a természetes szellőzőrendszer. Ezeknek a rendszereknek köszönhetően az épület energiafogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának felét lehet majd megspórolni.

A külső váz miatt úgy tűnik, mintha az egész torony ferde lenne, holott a 80 milliméter vastag üreges csövekből álló szerkezet éppen az épület stabilitását szolgálja: az Oázis nagy szelek és földrengések esetén is biztonságot nyújt majd.

Mivel az Oázis a város kulturális negyedének szomszédságába tervezték, kiállítótermek és galériák is helyet kapnak majd az épületben. A homlokzatot díszítő, a színét és a fényerősségét is változtató LED világítás pedig légies és ködös-sejtelmes hatást kölcsönöz a toronynak. Az Oázis csodálatos látványt nyújt az éjszakában, legalábbis a tervek szerint.

Forrás: http://www.designboom.com