Zöld építészet

A Sou Fujimoto Architects tervei nyerték a Taiwan Tower versenyt

A 300 méter magas épület tetején egy zöld tető lesz, mely mintegy zöld szigetként emelkedik majd a város fölé. Az épület olyan környezetbarát rendszereket is tartalmaz majd, mint az esővízgyűjtő rendszer, napkollektorok, szélturbinák, napelemek, geotermikus hőszivattyúk vagy a természetes szellőzőrendszer. Ezeknek a rendszereknek köszönhetően az épület energiafogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának felét lehet majd megspórolni.

A külső váz miatt úgy tűnik, mintha az egész torony ferde lenne, holott a 80 milliméter vastag üreges csövekből álló szerkezet éppen az épület stabilitását szolgálja: az Oázis nagy szelek és földrengések esetén is biztonságot nyújt majd.

Mivel az Oázis a város kulturális negyedének szomszédságába tervezték, kiállítótermek és galériák is helyet kapnak majd az épületben. A homlokzatot díszítő, a színét és a fényerősségét is változtató LED világítás pedig légies és ködös-sejtelmes hatást kölcsönöz a toronynak. Az Oázis csodálatos látványt nyújt az éjszakában, legalábbis a tervek szerint.