Zöld építészet

A világ legnagyobb bambuszból készült kereskedelmi épülete

A Big Tree Farm már egy évtizede foglalkozik friss élelmiszerek és finom csokoládé előállításával, és a növekvő igényeket kielégítendő egy új csokoládégyárat épít fel az indonéziai Bali szigetén található Ubudban. A kisvállalat elveivel összhangban a gyárépület is a fenntarthatóság jegyében épült: majdnem az egész szerkezet bambuszból van, így ez a világ legnagyobb bambuszból készült kereskedelmi épülete.

Amint teljesen elkészül, ebben az épületben fogják előállítani a Big Tree organikus csokoládéját. Egy hagyományos, csúnya gyár helyett azonban a festői bali környezetbe beolvadó, takaros, fenntartható faszerkezet ad majd otthont a készülő csokoládéknak. A három szintes építmény összesen nagyjából 2000 négyzetméteres, a csúcsos tetőt a helyi alang-alang fű borítja, míg a belső falak és a homlokzat nagy része pedig hajlított bambuszból áll.

Az új üzemet körülbelül két hete nyitották meg, és itt fog zajlani a kakaópor gyártásától egészen a csokoládé előállításáig az egész gyártási folyamat. A helyi termelőket támogatva helyben termesztett kakaóbabot használnak fel a csokoládéhoz, melyet saját édesítőjükkel, a kókuszpálmacukorral fognak ízesíteni. Az új és fenntartható gyárával a Big Tree 9000 indonéz farmert fog tudni támogatni, beleértve 2000 bali kakaótermelőt.

Forrás: http://inhabitat.com