Zöld építészet

A régészet a fenntartható építészet tanítómestere – videó

Rachel Preston Prinz amerikai építész történész, aki munkásságában nagy hangsúlyt fektet történelmi építészet emlékeinek megóvására, és a rég alkalmazott megoldások újraértelmezésére. A TEDx által szervezett előadásában arról beszélt, hogy mi mindent tanulhat a mai fenntartható építészet a régmúlt korok építészetétől.

Preston Prinz nem osztja azt a véleményt, hogy a modern technológiával épített, modern technológiát magába fogadó épületek zöldek lennének. Hogy miért? Mert például a felhasznált fémet ki kell bányászni, el kell szállítani a gyárba, ahol nagyon magas hőmérsékleten tudják csak megmunkálni. A duplafal pedig dupla nyersanyagot jelent, a tömör szigetelés pedig kőolajból készül. Preston Prinz szerint a „zöld” építészet helyi alapanyagokkal kell, hogy dolgozzon, hatékonynak és a mechanikai rendszerektől függetlennek kell lennie.

A történelmi építészet tökéletes például szolgálhat a ma építészeti problémáinak a megoldására. A modern építészet szemtelenül fiatal, ha történelmet például a Stonehengetől számítjuk, akkor elenyésző az a 600 év, amióta gépek nélkül elképzelhetetlen egy épület létrehozása – holott addig a természettel együtt dolgozva építkezett az emberiség.

Ott vannak elsőnek a földbe süllyesztett házak, melyeket több mint 1200 éve építenek az emberek, és tökéletes klímát biztosítanak minden évszakban. Ilyenben lakott Luke Skywalker is a Tatuinon: ha neki nem esett nehezére, akkor nekünk miért esne? De újratanulhatjuk a régiségtől a vályogtéglákat is: egy marék sár, egy kis agyag, víz meg egy kevés szalma kell csak. No meg egy kis napfény, és kész is a vályogtégla, amelyet 4000 évvel Mezopotámiában készítettek először.

És végül ott vannak a zöld tetők is: ez sem volt ismeretlen a régiek számára. A zöld tetők is lassacskán fejlődtek ki, most pedig ott vannak az igazán „zöld” épületek tetején. Ezer meg ezer formát ölthetnek, ez attól függ, hogy milyen épülethez tartoznak, és hogy milyen növényeket használunk fel.

Az igazság az, hogy az igazán zöld design csak a modern technológia nélkül képzelhető el, és ez nem jelenti azt, hogy régimódinak kell lennünk. Csak ismernünk kell a gyökereinket, és tudnunk kell alkalmazni régi megoldásokat a mai világban is.* YouTube előnézeti kép

*A cikk szövege az előadás alapján íródott. Eredeti szöveg itt: http://archinia.com/tedxabq2011.html