Zöld építészet

Zöld foltok Limában

Az Invasión Verde, vagyis a ‘zöld invázió’, a Pasaje Encarnación sétálóutcán végigérő installáció, mely Lima belvárosában található. Távolról apró zöld pöttyöknek tűnnek, ám ha közelebbről megnézzük, jól látható, hogy kis füves területek törik meg a kövezet monotóniáját. Az installáció a 2010-es Zöld Hétre készült.

Az Invasión Verdét Genaro Alva, Denise Ampuero, Gloria Andrea Rojas építészek és Claudia Ampuero ipari formatervező tervezték és építették meg. A sok zöld dombocskán kívül még használt gumiabroncsokból készült virágládák, padok és egy mászókának is tökéletes szobor is szerves részét képezi az installációnak. Néhány elemnél pedig újrahasznosított műanyagot használtak fel, és mindenhova szárazságtűrő növényeket ültettek, hogy az Invasión Verde ne csak környezetbarát, hanem egyszerűen fenntartható is legyen.

A zöld tér egy pályázat keretein valósult meg, melyet többek között azért írtak ki, mert a gombamód terjeszkedő Limában kevés a kikapcsolódásra alkalmas közterület. A WHO szerint minden lakosra kb. 8 négyzetméter pihenésre alkalmas terület kellene, hogy jusson, ez a szám Limában alig 2 négyzetméter, vagyis még nagyjából 4800 hektár hiányzik az ideális állapot eléréséhez. Az Invasión Verdével a zsúfolt városba, egy már meglévő struktúrába csempésztek egy kis zöldet, így emelve egy kicsit a városlakók életszínvonalát és komfortérzetét.

Forrás: http://www.architizer.com