Zöld építészet

Környezetbarát hegymászómenedék

Az olasz LEAPfactory október végén állította fel a New Refuge Gervasutti-t, egy előre gyártott, környezetbarát hegymászómenedéket az olaszországi Courmayeur-nél a Freboudze-gleccser környékén. Mostanra már teljesen készen áll arra, hogy fogadja a szorult helyzetben lévő túrázókat és hegymászókat.

A LEAPfactory egy olyan épületet szeretett volna létrehozni, amely menedéket nyújt, ugyanakkor nem zavarja meg környezetének természetes működését. A New Refuge Gervasutti éppen azért lóg ki félig a szakadék fölé, hogy a lehető legkisebb hatással legyen a környezetére, egyébként pedig apró lábakon áll a talajon. A kis ház egyes elemeit előre összeszerelve vitték a helyszínre, mégpedig helikopterrel, hiszen az elemek nagyon könnyűek, és mindössze két nap alatt állították össze őket a hegyen.

A 30 négyzetméteres, tizenkét ágyas menedékház tetején egy 2,5 kilowattos napelemrendszer található, ez biztosítja az építmény működéséhez szükséges energiát. A ház színezete sem véletlen: a piros minták segítenek a hegymászóknak megtalálni a menedéket. Az önfenntartó New Refuge Gervasutti akár életmentő is lehet a hegyen barangoló embereknek, miközben teljesen észrevehetetlen marad a természet számára.

Fotók: Gughi Fassino és Michelangelo Filippi

Forrás: http://www.dezeen.com