Zöld építészet

Boxpark, London első hajókonténerekből épített bevásárlóközpontja

Múlt héten nyitották meg a Boxparkot, London első hajókonténerekből álló bevásárlóközpontját. A kicsi, barátságos épületben népszerű márkák üzletei találhatók, egy üzlethelyiség 1-3 konténerből áll. A Boxpark felüdülést jelent azoknak, akik már kicsit megunták a csillogó-villogó, többemeletes plázákat és a tömött parkolóházakat.

Bár a cél az volt, hogy a Boxpark legyen a világ első konténerekből épített bevásárlóközpontja, ez nem sikerült, ugyanis az új-zélandi Chritchurch-ben lévő re:START gyorsabb volt. Ettől függetlenül és ezzel együtt – bár a tervezők felháborodtak az új-zélandi konténer-pláza felépülésén – a Boxpark megépülése nagy örömöt jelent mind a londoniaknak, mind pedig azoknak, akik szeretik a hasonló környezetkímélő projektek megvalósulásáról szóló híreket.

A Boxpark összesen 61 konténerből áll, ebből 41 alkotja a szögletes alapot, itt találhatóak az üzletek. A felső szinten lévő konténerek közösségi térként funkcionálnak, itt összejöhetnek az emberek, ha már végeztek a vásárlással.

A bevásárlóközpont színe sem véletlen: a semleges sötétszürke szín kihangsúlyozza a boltok tarka kirakatát, így könnyedén felhívják magukra a járókelők figyelmét. De persze nem mindenkit a butikok érdekelnek, valakinek sokkal fontosabb az, hogy a bevásárlóközpont gyorsan, gazdaságosan és sallangoktól mentesen épült fel.