Zöld építészet

Fesztiválstand alumíniumdobozokból

Tavaly a Bonnaroo Music Festival látogatói személyesen is megcsodálhatták a kb. 40 000 alumíniumdobozból fabrikált standot. A kis építmény azt hivatott demonstrálni, hogy mennyi mindent készíthetünk a körülöttünk heverő dolgokból, sőt ha nagyon akarnánk, szinte nem is lenne szükség új alapanyagokra.

Persze a Bonnaroo fesztivál szobor-standja szerkezetileg nem egy Eiffel-torony, mégis tud annyit, amennyit egy fesztiválon felállított ideiglenes standnak tudnia kell. És az újrahasznosítás egy magasabb szintjét valósítja meg: a hulladék nem az eredetileg neki szánt funkciót tölti be, hanem egy tőle teljesen idegen dologként – építkezési alapanyag – is működni tud.

Az építmény váza eredetileg üreges volt, ide kerültek be a kissé megnyomott üres üdítős-, illetve sörösdobozok – sőt, ha tüzetesebben megvizsgáljuk a képeket, akkor egy-két műanyagflakonnal is találkozhatunk. A szerkezet stabilitását négy fagerenda biztosítja, ám ezeket is préselt alumíniumdobozok díszítik. Bár azzal biztosan sokan vitatkoznának, hogy a szépség egy megtestesülését láthatjuk-e viszont a fesztiválstandban, azzal viszont kétségtelenül egyet lehet érteni, hogy 40 000 alumíniumdoboznak ennél kevés jobb helye lenne.

Forrás: http://www.recyclart.org