Zöld építészet

Ágakkal borított könyvtár Kínában

A könyvtár a csend, a szemlélődés, az átszellemülés, a tudás, a rejtett kincsek háza, így az ennek otthont adó épületnek is igazodnia kell az intézmény sajátos, a mai nyüzsgő világtól idegen jellegéhez. A Pekingtől kétórányi autózásra lévő Jiaojiehe falucskájában található könyvtár igazi csendes menedék, ahol az ember belemerülhet a könyvek világába.

A 175 négyzetméter alapterületű könyvtár alapvetően egy fagerendákkal megtámogatott üvegépület. Ám a festői környezet – a hegyek, az erdők – és az üvegdoboz túl nagy kontrasztban lettek volna, így a tervekért és a kivitelezésért felelős Li Xiaodong Atelier úgy döntött, hogy az egész építményt faágakkal borítja be, így a könyvtár mintegy megbújhat a természetben.

Az ágakat, gallyakat egytől-egyig a környéken gyűjtötték, csak úgy, mint a falubeliek szokták, hiszen ők ilyen gallyakkal gyújtják be a tűzhelyet. Az ágak katonás rendben sorakoznak az épület körül, megszűrve a napfényt, de beengedve a termekbe annyit, amennyi az olvasáshoz szükséges.

A könyvtár belseje is a békés szemlélődést biztosítja: a polcok, amelyeken a könyvtár állománya pihen, úgy vannak kialakítva, hogy az ember leülhessen a lábukhoz, és csendben olvasgathasson. De a polcok a lépcsőkkel is szövevényes egységet alkotnak, megteremtve ezáltal a könyvtár egyedi belső terét, amely segít, hogy az ember elmerülhessen a Gutenberg-galaxisban.

Forrás: http://www.designboom.com