Zöld építészet

A Jövő parkja Miskolcon

2011.12.14. - 10:00  |  Nincs hozzászólás

Az ELMÜ-ÉMÁSZ és a Tungsram-Schréder üzembe helyezte Magyarország első intelligens közvilágítási rendszerét. Napjainkban jelentős nyomás nehezedik a magyar városokra: takarékoskodniuk kell a költségekkel, és jobban kézben kell tartaniuk a kiadásokat.

Ennek érdekében egyre több új technológia kerül megvizsgálásra és a kormány figyelmének középpontjába. Miközben a kültéri világítást szállítók az energiafogyasztás szempontjából egyre olcsóbb és hatékonyabb megoldásokkal állnak elő, a költségcsökkentés egyik különleges módját jelentik az úgynevezett távvezérlő rendszerek.

A távvezérlés a távirányítású világítás elvén működik, lehetővé téve, hogy egy központilag telepített szoftver vezérelje a kültéri világítást egy bizonyos távolságból. A központi egységért felelős személy távkapcsolással fel és le tudja kapcsolni a lámpákat, vagy képes nagyon precízen szabályozni azok fényerejét 0% és 100% világítási teljesítmény között. Ezzel lényeges költségmegtakarítás érhető el.

Az ELMÜ-ÉMÁSZ szakemberei nagyon komolyan vette ezt a lehetőséget Miskolcon, a Várossal valamint a Tungsram-Schréderrel együtt felszerelte az ország legelső intelligens közvilágítási rendszerét. Miskolc szívében összesen 36 modern LED-es világítótestet telepített az ELMÜ-ÉMÁSZ; ezek közül 22 utcai lámpát a Palóczy útra és 14 parkvilágítót a Szemere Kertbe. Valamennyi termék a Tungsram-Schréder Zrt. pilisszentiváni gyárában készült (a vállalat a közelmúltban szállított több mint 6000 LED-es közvilágítási lámpatestet és biztosított ezzel mintegy 35%-os energiaköltség-megtakarítást Hódmezővásárhelynek).

Maga a távvezérlő rendszer a németországi központú „Owlet” cég fejlesztése. Ez a rendszer, amely most 36 LED-es világítási pontot vezérel Miskolcon, rádiófrekvencián alapul, ezért 50-szer gyorsabb, mint egy hagyományos kábeles rendszer. Noha képes lenne sokkal több utcai lámpát vezérelni, a projekt mérete igen gondosan került megválasztásra. Az önkormányzat, a vállalatok és szakembereik ebből következtetéseket és tanulságokat tudnak majd levonni jövőbeli telepítésekhez.

A költség-megtakarítási elvárások nagyon magasak, és a megtakarítás több módon érhető el. 30–40% költségcsökkentést eredményezhet a fény tompítása bizonyos időszakokban, például amikor kicsi az utcai forgalom vagy amikor valószínűleg kevés ember sétál át a parkon. A park világításának valóban intelligenssé tétele érdekében a koncepciót mozgásérzékelők teszik teljessé. Konkrétan, amikor a park egyik lámpájának fénye 25%-osra van lecsökkentve, érzékeli az ott elhaladó személyt, és azonnal 100%-osra növeli a fényerőt. Tehát a rendszer – miközben gazdaságos – egyúttal az állampolgárok biztonságát is növeli.

További költségmegtakarítást hoz a minimálisra csökkentett karbantartási igény. A távvezérlés mindkét irányban működik, ami azt jelenti, hogy a fényforrás is küld adatokat a központnak („be vagyok kapcsolva, ki vagyok kapcsolva, 25%-ra vagyok tompítva, jelenlegi energiafogyasztásom „x””).

A képet olyan műszaki részletek teszik teljessé, mint az „állandó lumen teljesítmény” (CLO) és a „virtuális kimenőteljesítmény”, állandó világítási teljesítményt biztosítva a fényforrás teljes élettartama alatt, és meggátolva, hogy a rendszer túlzottan világítson. Ez önmagában további legfeljebb 30% megtakarítást eredményezhet.

Végül, de nem utolsósorban, a probléma mindig a rendszert kezelő személynél összpontosul, tehát az emberi tényező továbbra is fontos. A miskolci projekt egyértelműen mutatja, hogy ezt az intelligens rendszert könnyen és egyszerűen lehet működtetni. Gyors telepítést követően a szakemberek néhány óra alatt elsajátították a rendszer üzemeltetését.

Fotó: orientpress.hu

 

Forrás: http://amiotthonunk.hu

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »