Zöld építészet

Az Eiffel-torony mint a világ legnagyobb fája?

Egy francia cég, a Ginger Group december elején adta be azt a javaslatát, amely szerint az Eiffel-tornyot egy óriási fává alakítanák át, mégpedig úgy, hogy több ezer növénnyel borítanák be. A cég úgy gondolja, hogy ezzel a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága a haladó gondolkodás és a fenntarthatóság szimbólumává is válhatna.

A Ginger tervei szerint a 324 méter magas fémszerkezet úgy válhatna „Párizs tüdejévé”, hogy több mint 600 000 kenderzsákban lévő növényt applikálnának fel rá, melyhez nagyjából 12 tonnányi gumicső tartozna – ezekkel oldanák meg a locsolást. A növényeket úgy helyeznék el, hogy a kilátásban ne zavarják a látogatókat, tehát a torony az átalakítás után is képes lenne betölteni eddigi funkcióját.

A Ginger becslései szerint a projekt kb. 72 millió eurót – közel 22 milliárd forintot – emésztene fel, de ha elkészülne, 87,8 tonna szén-dioxid elnyelésére lenne képes. A város hivatalosan még nem fogadta el a terveket, pedig a Ginger még a zöld Eiffel-torony kicsinyített mását is felállította Párizs külvárosában, sőt felkészült arra, hogy 2013 nyarán elkezdje a növények ültetését.

De nincs mindenki elragadtatva az ötlettől: például a The Guardian munkatársa, Nabila Ramdani azt írta, hogy „[t]eleaggatni az Eiffel-tornyot 600 000 növénnyel, melynek költségei 72 millió eurót emésztenének fel: ez jobb időkben felelőtlen és ízléstelen, de az euróválság kellős közepén, amikor a francia gazdaságnak az összeomlással kell szembenéznie, egyenesen bűnténynek minősül.”

Bár az tény, hogy a projekt elsőre valóban elég merésznek tűnik, a pénzügyi nehézségek ellenére sem elvetendő. Hiszen miért ne lehetne elővenni a klasszikus jelképeket, és adni neki valamilyen új, netán környezetbarát funkciót, amivel frissíteni lehetne a város levegőjét? No persze véleménye mindenkinek lehet, azt pedig, hogy hogyan alakul a projekt, majd később meglátjuk.

Forrás: http://www.treehugger.com