Zöld építészet

Zöld hotel haladóknak

A környezettudatos utazás, kikapcsolódás egyre népszerűbb, és mára már számos lehetőség közül válogathatnak a leendő, kezdő, illetve haladó ökoturisták. A Svédországban található Koloarbyn „hotel” szinte az extrém-ökoturizmus ikonjává vált: a szálló tizenkét fűvel és mohával borított, vezetékes áram és víz nélküli fakunyhót kínál vendégeinek kvártélyként az igazi ökoélmény ígéretével.

A Kolarbyn Stockholmtól néhány órányi autózásra, egy erdőben található, és szeretettel vár mindenkit, aki egy igazán autentikus természetközeli élményre vágyik – állítólag még medvék és farkasok is ólálkodnak a környéken. A hotel összes fakunyhójának zöld teteje van, moha, fű, páfrány, sőt még erdei szamóca és málna is van a lakokon. Bár a kunyhókban van tűzhely, de nem tartozik hozzájuk zuhanyzó, viszont a közeli szaunában megmosakodhatnak a vendégek.

A kabinok közelében ugyan vannak mellékhelyiségek, de magukban a kunyhókban nincs vezetékes víz és áram sem, így jelentős energiamennyiséget spórolnak meg az „épületek”. A fűtést hagyományos módon, fával oldják meg, a vendégeknek lehetőségük van rőzsét gyűjteni, illetve fát hasogatni is. De a programok között szerepel többek között a hódszafari, a jávorszarvas- és farkaslesés is.

Forrás: http://inhabitat.com