Zöld építészet

Az azték kígyóisten mint környezetbarát otthon

2011.12.28. - 12:09  |  Nincs hozzászólás

A Quetzalcoatl’s Nest, avagy a „Tollaskígyó Fészke” több mint egy szokatlan épület: a különleges tekergő kígyóformája nem pusztán egy építészeti mutatvány, hanem a telek flórájának és faunájának megőrzését is szolgálja. A megrendelők érintetlenül akarták hagyni a fél hektáros telek lankás-dombos képét, a különleges növényzetet – amely nagyjából az egész telket beborítja – és a bányából hátramaradt barlangokat, a szokatlan kívánságok pedig hozzájuk illő megoldást szültek.

Ugyanis még mielőtt valaki azt hinné, hogy a fenti feltételek teljesítése lehetetlen, ha még egy házat is akarunk a telkünkre, akkor a Quetzalcoatl az élő cáfolat. Sőt, egy olyan építész, mint Javier Senosiain – az organikus építészet egyik mestere – egyenes rajong a hasonló kihívásokért: mivel a mexikói Naculpan városában található teleknek kb. 97%-a alkalmatlan volt a beépítésre tereprendezés nélkül, abból a pici 3%-ból kellett kihoznia egy lakóépületet.

Lehet, hogy Senosiain az azték tudásistenhez, Quetzalcoatl-höz fordult szellemi segítségért, de az is lehet, hogy a kiváló ötletért érzett hálája jeléül formázta az épületet a Tollaskígyó alakjára, mindenesetre a kígyóforma tökéletesnek bizonyult az extrém terepre. Az épület csak kis területeken érintkezik a talajjal, és tökéletesen illeszkedik az egyenetlen alaphoz, akár a kígyó mozgékony-tekergő teste, úgy tekereg a Quetzalcoatl a fák között és a föld alatt (itt csak a látszat szerint).

A több egységből álló együttes fő épülete a kígyó teste, ez tulajdonképpen a lakrész, amelyet a kígyó hátán – azaz a tetőn – végigsétálva lehet elérni. A kígyó háromemeletes csörgőben végződő teste ad otthont a gépháznak és a portának. A kígyó fejét az egyik megőrzött barlangon keresztül a parkolóból lehet megközelíteni, az épület tátott szája tulajdonképpen egy erkély, ahonnan a csodás panorámában lehet gyönyörködni. Az egyik beomlott barlangot Senosiain esővízgyűjtő-medencévé változtatta, amely része az épület önfenntartó szennyvíztisztító-rendszerének is.

A csodás Quetzalcoatl egy igen sajátos megtestesülése a zöld építészetnek, az organikus formák, a természetes környezet megőrzése, valamint a környezetbarát vízgyűjtő-, illetve víztisztító-rendszer egy tökéletesen egyedi környezetbarát épületté teszik a Tollaskígyó Fészkét.

Forrás: http://webecoist.momtastic.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »