Zöld építészet

Újrahasznosítás, fenntarthatóság és luxus – a Panchoran

Linda Garland ír designer – aki többek között David Bowie és Mick Jagger stílustanácsadója is – már több évtizede Balin él. Itt építette fel hét apartmanból, egy jógapavilonból és egy nagy közös konyhából álló szállodáját, javarészt újrahasznosított telefonpóznákból és bambuszból. Az Ubud városa melletti bambusz- és kókuszpálmaerdő közepén fekvő hotel egy olyan hely, ahová valószínűleg mindannyian szívesen visszavonulnánk.

A Panchoranban nincsenek éles, hideg fémek vagy harsány világítás, az egész épületegyüttes a természetesség jegyében épült és lett berendezve. Az épületek vagy újrahasznosított anyagokból – a helyi önkormányzattól szerzett használt telefonpóznákból, illetve fémhulladékból –, vagy bambuszból épültek, de Garland a bútoroknál és a dekorációnál is figyelembe vette a természetesség és fenntarthatóság szempontját, így a legtöbb dísztárgy a helyi őslakosok munkája.

Az egyes épületekben egész nap kellemes szellő lengedez, így nincs szükség légkondicionálóra. A Panchoran egyes épületei magukon hordozzák a hagyományos helyi építészet jellegzetességeit, de persze a sajátosan európai luxus jegyeit is, mindezt a fenntartható kikapcsolódás, a kellemes lelki felfrissülés jegyében.

Forrás: http://www.blessthisstuff.com