Zöld építészet

Egy ház a patak fölött

2012.01.03. - 09:33  |  Nincs hozzászólás

A Birdge House egy gyönyörű kis lakóház a patak fölött az ausztrál Adeleide mellett. A 110 négyzetméteres fémvázas épület alig pár ponton érintkezik a talajjal, így szinte érintetlenül hagyja környezetét, miközben a házból gyönyörű panoráma nyílik a környező ligetre.

A Bridge House-t az ausztrál építész, Max Pritchard tervezte egy ausztrál házaspár megrendelésére. A házaspár egy kis házat szeretett volna kevés pénzből, mindemellett pedig a 10 hektáros erdős telkükön. Az is feltétel volt a részükről, hogy a telek „sértetlen” maradjon, így alakult kis a patak fölött álló ház terve, 2009-ben pedig már fel is épült a különleges otthon, melynek költségei 220000 ausztrál dollárra (kb. 40 millió forint) rúgtak, ez az ausztrál viszonylatok között viszonylag olcsónak számít.

A téglalap alapú ház a patakon átívelő két vörös gumifa között kapott helyet, és oldalanként két-két betonpillér tartja. A Bridge House alapja betonból és fémből készült, míg a falak és a tető fenyőfából, ezeket pedig szintén fémlemezek borítják.

A minimalista design és a hideg, merev anyagok tökéletes kontrasztban állnak a Birdge House természetes, buja környezetével. Ám a látszat ellenére a Bridge House több zöld tulajdonsággal is rendelkezik: a ház összegyűjti az esővizet, a tetőn lévő napelemek pedig megtermelik a háztartás működéséhez szükséges áramot, a fel nem használt villamos energiát pedig visszatöltik a hálózatra. Az északi homlokzatot borító fémlemezeknek, a mennyezeti ventillátoroknak, a nagy, nyitható ablakoknak, valamint az árnyékolásnak köszönhetően nincs szükség légkondicionálóra még a melegebb napokon sem. Télen pedig az ablakokon áthatoló napsütés biztosítja a meleget, amire azért a fatüzelésű fűtőrendszer is rásegít.

A Bridge House-t az Australian Institute of Architecture díjjal jutalmazta, de ez mit sem érne a lakók elégedettsége nélkül. Ők pedig nagyon szeretnek a patak fölött éldegélni, ahol szinte karnyújtásnyira tőlük zajlik a kis berek élete, és élő egyenesben figyelhetik a fészkelő madarak mindennapjait is; ők biztos nem költenek kábeltévére.

Fotó: Sam Noonan

Forrás: http://archrecord.construction.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »