Zöld építészet

Kis zöld otthon a szürke épületek között

Ryue Nishizawa 2006-ban mutatta be a House & Garden terveit, és 2011-ben fel is épült a négyszintes, csupazöld lakóház a japán fővárosban. A House & Garden igazi zöld sziget a nagyvárosban, mely élő színfoltként ékelődik be a szürke épülettenger monotonitásába.

A House & Garden nemcsak azért különleges, mert főszerepet kaptak benne a növények, hanem azért is, mert számos olyan elem hiányzik belőle, amiket egy átlagos háztól elvárnánk. Például nincsen a szó szoros értelmében vett homlokzata: ugyan a földszinten van egy nagy ablak, az emeleteken a homlokzat helyét a növények és függönyök veszik át. De falak sincsenek a House & Gardenben, ezek helyett is növények, hatalmas ablakok, padok és függönyök vannak. A falak hiánya sok nyitott, osztatlan, „határtalan” teret hoz létre épületben, így a kis alapterületű ház igazán tágasnak tűnik. Az egyik emeleten a betonpadlón egy réteg föld található, így méginkább elmosódnak a határok a kint és a bent között.

A House & Garden egyedülálló életformát biztosít a nyüzsgő nagyvárosban, reméljük a növények is jól érzik majd  magukat a hatalmas épületek között.

Forrás: http://www.spoon-tamago.com