Zöld építészet

Négy csodás zöldtető

A zöldtető az utóbbi időben az építészet egyik sztárja, legyen szó házilag kialakított, vagy komoly tervezés útján telepített zöldtetőkről, lakóházakról, iskolákról, középületekről vagy akár felhőkarcolókról. A növényekkel borított tetőknek számos gyakorlati előnyük van és nem utolsó sorban szépek is, valamint meghívják a természetet oda, ahová magától nem menne.

A zöldtető segít kialakítani az épület ideális hőmérsékletét, így csökkenti fűtési-hűtési költségeket, és szintén csökkenti a városi hősziget-hatást. A növényekkel beültetett tető előnyei közé tartozik még, hogy természetes módon szűri meg az esővizet, növeli a tető élettartamát, természetes élőhelyet biztosít az állatoknak és növényeknek, valamint csökkenti a levegő portartalmát is. A következő négy projekt mindegyike nagy figyelmet kapott még amikor friss volt, hiszen ezek az épületek egytől egyig a fenntartható építészet alkalmazhatóságát bizonyították.

A Kaliforniai Tudományos Akadémia

Renzo Piano elsősorban a fenntarthatóság szempontját vette figyelembe az épület tervezésénél; a projekt egyike volt a San Francisco-i Környezetvédelmi Hivatal tíz zöld épület projektjének, melyeknél a cél a platina LEED-tanusítvány megszerzése volt. A 2,5 hektáros zöldtetőn hullámos felületek lettek kialakítva, hogy a szél az épület közepén található nyitott udvarba fújjon, így a körülötte lévő kiállítóterek természetes módon szellőzhetnek, de az automatikusan nyitódó és csukódó tetőablakok is a természetes hőszabályozást szolgálják. A nagy zöldtetőn az állatok és a növények is jól érzik magukat.

A Nanyang Művészeti Iskola

Ha akár csak egyszer beírtuk a keresőbe azt a kifejezést, hogy „zöldtető” a Nanyang Művészeti Iskola épületéről készült képekkel már biztos találkoztunk: a két nagy, íves, zölddel borított lejtő nagyon nagy közönségsikert aratott. Az épület azért kapott nagy zöldtetőket, mert a tervezők pótolni szerették volna az épület által „elvett” zöld területeket: a tetőre lépcsőn vezet az út, így az egyben parkként is szolgál. Ezenfelül a sűrű zöld gyep elnyeli a forró, szingapúri napsugarakat, így segít hűvösen tartani a stúdiókat és műtermeket.

Villa Bio

A spanyolországi Llers-ben található Villa Bio Enric-Ruiz Geli tervei alapján épült fel, a vidék természeti adottságaira reflektálva. A Villa Bio-n egy hidropóniás kert található, mely mintegy beleolvad a környező tájba, persze csak bizonyos szemszögből.

 

 

 

Marcel Sembat Középiskola

A Marcel Sembat Középiskola műhelyeit még a 1930’-as években építették, ezt újította fel az Archi5 építésziroda, és rengeteg zölddel spékelte meg az iskolát. A franciaországi Sotteville lès Rouen-ben található épületegyüttes nemcsak zöldtetőt, de vastag zöld gyepet is kapott maga köré. A hullámos tetők mintegy egybeolvadnak a parkosított környezettel, így a Marcel Sembat Középiskola tanulói a természet megnyugtató közelségében végezhetik tanulmányaikat.

 

Forrás: http://www.archdaily.com