Zöld építészet

Medence a Moldva közepén – víztisztító és strand egyben

Az emberek régebben még fürödtek a Moldvában, ám az ipari tevékenységek következtében a folyó erősen szennyezetté vált az utóbbi időben, és bár mostanában a város elkezdett foglalkozni a folyó vízének tisztításával, a helyzet még közel sem ideális. Két helyi építész, Ondrej Lipensky és Andrea Kubna, egy remek ötlettel állt elő, amellyel két legyet lehetne ütni egy csapásra.

Az ötlet lényegében egy vízen úszó, kör alakú medence terve, amely megszűrné a folyó vizét, így lehetővé tenné, hogy az emberek újra fürödjenek a Moldva vízében, télen pedig jégpályává alakulna át, így a móka a hideg időszakban is folytatódhatna.

A medence a folyó közepén helyezkedne el, így csak csónakkal lehetne megközelíteni: vendégeket kis csónakokkal juttatnák el a szárazföldről a medencébe, és amikor a fürdőzésnek vége, ugyanígy juthatnának vissza a partra, de akár saját csónakkal is ellátogathatnak a vendégek a fürdőbe. A folyó közepén lebegő medence pedig úgy biztosítana kikapcsolódást a vendégeknek, hogy erre nem vesz el értékes területeket a szárazföldről.

Maga a medence a kör alakú építmény közepén található, körbevéve öltözőkkel, mosdókkal, zuhanyzókkal, egy szaunával és egy gőzkabinnal. Természetesen egy bár és egy sekélyebb gyerekmedence is helyet kapott a létesítmény terveiben.

A folyó vizét az építmény alján található textilmembrán segítségével szűrnék meg, azon átfolyva jutna el a Moldva vize a medencébe. A szűrő nemcsak a medencébe kerülő vizet tisztítaná, hanem a folyó vízminőségét is javítaná. Télen a medence jégpályaként üzemelhetne, de a szauna és a gőzkabin a téli hidegben is várná a vendégeket.

Forrás: http://inhabitat.com