Zöld építészet

Európa legmagasabb zöldfala

A Digby Road egy új társasház Londonban, melynek egyik oldalán immár Európa legmagasabb zöldfala díszeleg. Az összesen 97 lakásos társasházat 2011 novemberében adták át. A háromszög alakú telekre a Davy Smith Architects álmodta meg a zöldfalas, zöldtetős csodát.

A mintás terrakottával borított épület park felöli oldala ötszintes, míg a másik, a helyi vasúti megálló felöli oldala pedig 14 szintes – a Digby Road egyébként mindössze két megállóra van az olimpia helyszínétől. Az épület zöldtetője, mely tulajdonképpen tetőkertként funkcionál, a zöldfalban végződik. Az örökzöldekkel beültetett tetőnek és falnak köszönhetően a lakók egész évben élvezhetik a növények közelségét az angol fővárosban, de persze a szűrt esővíznek, a természetes szigetelésnek és a friss levegőnek is biztosan örülnek majd.

De a Digby Road-ot nemcsak a zöldfal és -tető miatt lehet környezetbarátnak nevezni: a Davy Smith Architects az épület által felhasznált energia 20%-át megújuló energiaforrásból oldotta meg, az épület fűtéséért egy biomassza bojler felel. A Digby Road szomszédságában egy park, egy iskola és egy vasúti megálló is található, vagyis a társasház szerves része a helyi közösségi életnek is.

Forrás: http://www.worldarchitecturenews.com