Zöld építészet

A svájci Muottas Muragl az Alpok első aktív szállodája

A Muottas Muragl nemcsak egy csodálatos szállás a sí szerelmeseinek, hanem egy aktív ház is egyben, mégpedig az első, amely az Alpokban szállodaként működik. A 104 éves épület egyéves felújítása nemrég fejeződött be, a gyönyörű szálló nemcsak számos zöld kiegészítőt kapott, de dupla akkora lett, mint volt.

A 2500 méterrel a tengerszint felett található Muottas Muragl csak helikopterrel, illetve felvonóval közelíthető meg, autóval legfeljebb a közelben fekvő Engadinig utazhatunk. Az összesen 16 szobás szálloda felújításakor olyan helyi és tartós alapanyagokkal dolgoztak, mint a kő, a fenyő- és a diófa. Az új szigetelésnek köszönhetően pedig 64%-kal csökkent az épület nettó éves energiafelhasználása.

A hotel kizárólag megújuló energiaforrásból termel energiát. Az áramot a felvonó mentén felszerelt napelemekkel termeli meg az épület, a melegvizet pedig a 60 négyzetméteres napkollektor rendszer állítja elő. Ha azonban a Nap nem sütne eleget, a hotel a geotermikus energiához fordul: a Muottas Muragl összesen 3200 méternyi geotermikus spirál kollektorral van ellátva, amelyek még a gépterem és más hűtőberendezések által termelt hőt is újrahasznosítják.

Nem is csoda, hogy a Muottas Muragl a Swiss Solar Award 2011-es győztese lett.

Forrás: http://inhabitat.com