Zöld építészet

A fenntarthatóság egy új szintje, a Green Solution House

A 3XN egy olyan hotelt és konferenciaközpontot tervezett a dániai Bornholm-szigetre, amelyben a tervezők szerint a vendégek megismerhetik azt az érzést, hogy milyen egy hulladékmentes világban élni.

A Green Solution House terveinek megalkotásánál a 3XN tervezői végig szem előtt tartották a Bölcsőtől a bölcsőig (C2C) design alapelveit, vagyis törekedtek arra, hogy az épület minden tekintetben bekapcsolódjon a természet körforgásába, illetve valamilyen módon újrateremtse azt. Az épület összegyűjti az esővizet, és biológiai úton megtisztítja, így az újrahasznosíthatóvá válik. A tetőn lévő napelemek az épület működéséhez szükséges áramot termelik meg. Az épülethez tartozik egy üvegház is, ahol a hotel étterme által felhasznált zöldségeket és gyümölcsöket termesztik meg.

A C2C design elvét követve a 3XN csapata törekedett arra, hogy zöld szállodájuk ne ismerje a „hulladék” fogalmát, így az összes anyag, amit ez épületnél felhasználnak, újrahasznosítható, illetve biológiai úton lebomló lesz. A Green Solution House projekt vezetője, Kasper Guldager Jørgensen ehhez a következőket fűzte: „Dániában az építőipar önmagában az összes megtermelt hulladék 30%-áért felelős, vagyis jelentős mértékben hozzájárul a környezet szennyezéséhez. A Green Solution House-szal azt próbáljuk bizonyítani, hogy ez egy olyan probléma, amelyre már létezik megoldás.” A Green Solution House-nak az sem szab határt, ha már egyszer felépült, ugyanis azután is nyitott lesz az új zöld megoldások befogadására.

A hotel felépítését 2013-ra tervezi a 3XN.

Forrás: designboom