Zöld építészet

Barcelona Rock Hostel, a sziklamászók paradicsoma

Vannak olyan épülettervek, amelyek valószínűleg sosem valósulnak meg, mégis vannak olyan érdekesek, merészek vagy tanulságosak, hogy felkeltik az emberek érdeklődését. Példának okáért itt van rögtön a Barcelona Rock Hostel terve, amelyet a tavalyi Bohemian Hostel for Backpackers versenyre tervezett a lengyel UGO Architectur & Design.

Ha pedig hostel, akkor valami fiatalos és modern, eddig világos. De egy 100 méter magas szikla Barcelona közepén, amely a sziklamászók szerelmeseinek lehetne maga a mennyország? Igen, dióhéjban ez a Barcelona Rock Hostel.

Az UGO csapatát a Montserrat hegyének kopasz sziklái ihlették, ezekhez hűen maga a hostel is egy nagy szikla lenne. Az UGO építészeinek nem szerényebb cél lebegett a szemei előtt, mint egy új szimbólumot teremteni a katalán fővárosnak a különös hostellel. És mivel Barcelona számos épülete a Montserratból bányászott kőből készült, ebből a szempontból a Rock Hostel is beillene a jelképes épületek sorába. A hostel 4 méteres kődarabokból állna, melyeket vasbeton cölöpökkel illesztenének egymáshoz.

Az épület formája maga is egy funkciót szolgál – hiszen sziklamászni lehet rajta –, de itt nem álltak meg a tervezők. Az ötvenszobás hostel egy mozinak, egy edzőteremnek, egy spa-nak, egy medencének, kocsmáknak, üzleteknek és kezdőknek való mászófalnak is otthont ad. Ráadásul a sziklaépület és az azon élő zöld növényzet a madarak menedékéül is szolgálhatna, így a Barcelona Rock Hostel egy újfajta élőhelyet teremtene a város közepén.

A terveket elnézve az épület annyira merész, hogy ha elviekben nem is lenne akadálya egy ilyen épület felépítésének, az akkor is valószínűtlennek tűnik, hogy a barcelonaiak örülnének egy óriási kőtömbnek a város közepén. A sziklamászók pedig biztosan nem csalódottak, hogy a Rock Hostel valószínűleg sosem épül meg, hiszen ott a Montserrat, ha gyakorolni támad kedvük. Egyedül azok csüggedhetnek, aki hiányolják az extrém, ötletes és egyedülálló épületeket a modern városképekből.

Forrás: Diario Design