Zöld építészet

Fehér tetőkkel a városi hősziget ellen

Melbourne városa és a Melbourne-i Egyetem egy közösen folytatott kutatása során megvizsgálta a fehér tetők tulajdonságait, és arra jutottak, hogy melegebb napokon a fehér tetők inkább visszaverik a hőt, mintsem elnyelnék azt. A középületeknél ezzel nagyjából 3%-os energia megtakarítást lehet elérni forróbb napokon.

Így nemcsak pénzt lehetne megspórolni, hanem csökkenteni lehetne a városi hősziget-hatást, vagyis javítani lehet a városlakók életminőségét is, állapította meg Cathy Oke tanácsos, a Future Melbourne bizottság elnöke.

Melbourne belvárosában több mint 3,5 négyzetkilométernyi bérelhető terület van. „Elméletileg, ha az ezen a területen található összes tetőt fehérre festenénk, akkor a város évi 1500 tonnával csökkenthetné szén-dioxid-kibocsátását. A fehér tető olcsó megoldást jelent az épületek fenntarthatóvá tételében, különösen, ha régi épületekről van szó. Ha a légkondicionálók nem működnek olyan sokat, az anyagi megtakarítást is jelent a tulajdonosoknak” – mondta Dr. Dominique Hes, a Melbourne-i Egyetem adjunktusa, a kutatás vezetője.

A város polgármestere, Robert Doyle azt mondta, hogy a kutatás eredményeinek tesztelését már el is kezdték az ArtPlay, a város egyik családi foglalkoztató épületén. „Már sok szó volt a fehér tetők előnyeiről, és már meg is bíztuk az egyetemet, hogy végezzen el egy kísérletet. Így megnézhetjük, milyen lehetőségei vannak a fehér tetőknek a városban” – mondta Doyle.

A kutatás során öt tesztépület hőmérsékletét figyelték meg Melbourne-i Egyetem Burnley Campusának területén, e közül az öt épület közül volt fehér tetejű és nem fehér tetejű is. A kutatók azt találták, hogy a fehérre festett tetejű épületek kívül és belül is jelentősen hűvösebbek voltak, mint azok az épületek, amelyeket nem festették fehérre.

Forrás Design Build Source