Zöld építészet

Palackokból építenek osztálytermeket a Fülöp-szigeteken

A fülöp-szigeteki osztálytermek nagyon zsúfoltak, nem ritka, hogy akár hetven diák ül egy tanteremben. Aki próbálkozott már tanítással, az jól tudja, hogy már egy harmincfős osztályban is kihívás fegyelmet tartani, így nem csoda, hogy fülöp-szigeteki tanárok igen komoly problémával néznek szembe.

A fülöp-szigeteki oktatási minisztérium szerint nagyjából 68 000 osztályteremre lenne még szükség, hogy ideális körülményeket teremtsenek a tanuláshoz. Mivel hagyományos nyersanyagból hiány van, a Laguna tartománybeli Payatas Általános Iskolában úgy döntöttek, alternatív építőanyagokból építik fel a hiányzó termeket.

Homok, víz és cement keverékével megtöltött műanyag-, illetve üvegpalackokat használnak fel tégla gyanánt, a megtöltött palackokból építik fel az osztálytermek alapját és falait. Nyolc, a meglévőknél kétszer nagyobb osztálytermet építenek fel a sajátos alapanyagból, ráadásul a diákok segítségével, így az építkezésnek még közösségformáló hatása is van. Az már csak tényleg hab a tortán, hogy a számítások szerint egy palackokból felhúzott terem harmad annyi pénzbe kerül, mint egy ugyanekkora téglaépület.

Illac Diaz, az építkezéseket elindító My Shelter Alapítvány vezetője szerint minden fülöp-szigeteki város kéthetente megtermel annyi hulladékot, amennyiből egy osztálytermet fel lehet építeni. A palackokból álló az építmények pedig elég erősek ahhoz, hogy kibírják az egyre erősödő intenzitású tájfunokat is.

Fotó: Kristel Marie Fuentes Gonzalez

Forrás: Telegraph