Zöld építészet

A Casa Neverlandia talán a legbohókásabb zöld otthon a világon

2012.02.08. - 09:34  |  Nincs hozzászólás

Vannak olyan zöld otthonok, amelyek komoly tervezők és kivitelezők gondos munkáját dicsérik, és vannak olyanok, amelyek egyszerűen tulajdonosuk által, azok örömére épülnek fel. Mindkettő ugyanolyan jó a Földnek, de az utóbbi olyan sajátos bájjal is rendelkezik, ami egyszerűen mosolyra fakasztja az embert. Ilyen a Casa Neverlandia is a texasi Austinban.

A ház tulajdonosa, az építész és designer James Talbot még 1979 vásárolta az 1917-ben épített, akkor még egyszintes ingatlant. Talbot és felesége, Kay Pils az évek során saját ízlésük szerint alakítgatták a házat, melynek végeredménye a Casa Neverlandia, a bohókás kis családi ház lett.

A háromszintes, 240 négyzetméteres házhoz javarészt bontási területekről származó, illetve kidobásra szánt anyagokat használtak fel, a sajátos (külső és belső) ornamentikát pedig Talbot és Pils készítették. A Casa Neverlandia minden szegletében egyedi: kedve a bejárati „csengővel”, amely egy falra akasztott xilofonból és három kis tálkaszerűség megszólaltatásával működik.

Túl az ilyen a kedves megoldásokon, a Casa Neverlandia tizenhárom napelemmel termeli meg a szükséges áramot, és összegyűjti az esővizet. A ház egyik legérdekesebb pontja az egyetlen hőforrás, a kandalló, melynek hőjét a plafonon lévő tükörmozaik sugározza vissza a szobába, így a hő még inkább hasznosul. És a kandallóhoz kötődik Talbot egyik legelmésebb megoldása is: a kandalló előtt egy kis lefolyó található, ide mossa le a házaspár a hamut, amely így a kertbe kerülve értékes tápanyaggal látja el a növényeket.

A ház szellőzését a nagy ablakok és a plafonra szerelt ventillátorok biztosítják, így még a forró nyári napokon sincs szükség légkondicionálóra. A konyha viszonylag eszközszegény, nincs benne mosogatógép és a gáztűzhely is kicsi – legalábbis amerikai viszonylatok között –, így a háztartás energiaigénye a lehető legkisebb.

A banánsárga konyha, a vad, vegasi stílusú hálószoba, és a kertben lévő, 12 méteres kilátó, melyhez egy gyaloghíd vezet, tulajdonképpen már csak hab a tortán, ám a Casa Neverlandia ezekkel a bájos kiegészítőknek köszönhetően érdemli ki a világ egyik legbohókásabb zöld otthona címet.

A PlanetGreen oldalán megnlézhettek egy videót is az elvarázsolt zöld házikóról.

Forrás: PlanetGreen és Motherathnews

Leadfotó: Talbotworld

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »