Zöld építészet

A bontóból az otthonba: családi ház újrahasznosított autóhulladékból

A kaliforniai Berkely-ben található McGee-ház ránézésre pont olyan, mint a többi, de természetesen a látszat kicsit csal. A lakók – Karl Wanaselja és Cate Leger a Leger Wanaselja Architecture-től – által tervezett otthon homlokzatának felső részét több, mint száz autótető borítja.

Wanaselja és Leger a helyi autóbontókat járva kutatta fel a temérdeknyi szürke autótetőt. Igazi kihívás volt számukra ennyi jó állapotban lévő autótetőt találni, ám miután az alapanyagot beszerezték, méretre fűrészelték a tetőket, és az egész felső homlokzatot beborították velük.

Ám a homlokzat alsórésze sem szokványos borítást kapott. A páros itt nyárfakérget használt, ami a bútorgyártás mellékterméke, és egy észak-karolinai gyárból szerezték be. Wanaseljáék azonban még visszanéztek az autóbontóba is, hogy összeszedjenek néhány Dodge Caravan szélvédőt, amelyekből árnyékolót fabrikáltak.

Ezeket a megoldásokat leszámítva is a környezetbarát a McGee-ház: felépítéséhez alacsony toxintartalmú alapanyagokat használtak. A betont például 50% szállópernye-tartalmú cementet felhasználásával készítették, természetes pigmentekkel színezték, és szója alapú kötőanyagot használtak hozzá. A szigetelés javarészt befújt cellulózból oldották meg, és a házban található fabútorok mindegyikét a szemétteleptől mentette meg a pár.

A McGee-ház bármelyik építésziroda portfoliójában jól mutatna, de nincs is annál eredetibb és megbízhatóbb, mint amikor saját otthonunk lehet cégünk elsőszámú referenciája.

Forrás: Gizmag