Zöld építészet

Dzsungelt építettek a város közepén

Zseniális építészeti megoldást talált három építész egy vietnámi pár számára tervezett házhoz.

Vo Trong Nghia, Daisuke Sanuki és Shunri Nishizawa a vietnámi Saigon városában épült otthonhoz terveztek olyan tetőt és homlokzatot, amelynek gyakorlatilag csak előnye van, ráadásul kifejezetten esztétikus is, amely a szürke városi környezetben sokat nyom a latba.

A ház egy harmincas éveiben járó pár számára készült, akik mindketten hozták magukkal az édesanyjukat is. Így kevés alapterületen kellett viszonylag tágas lakóteret létrehozniuk a tervezőknek – ám a ház legötletesebb része mégsem ez, hanem a növényekkel borított homlokzat és tető.

A homlokzat egy szellős teraszrendszerből áll. Az egymástól kellő távolságra elhelyezkedő erkélyekre különféle növényeket ültettek a tervezők, amelyek megvédik a ház lakóit a tűrő napsugaraktól, de a zajtól és a városi szmogtól is. Ezáltal jelentősen lecsökken a ház fenntartásának költsége, és a lakók számára egy sokkal kellemesebb környezetet teremt.

A növények locsolórendszerét az erkélyekbe rejtették, ezért nem zavarják a látványt, a rendszer pedig teljesen automatizált, tehát gond sincs vele. Így teremtődik meg gyakorlatilag magától az illúzió, hogy a ház egy erdő közepén áll.

Ám elgondolkodtató, hogy manapság milyen átgondolt tervezői munka és mennyi mesterséges elem kell ahhoz, ami nem is olyan sokkal ezelőtt teljesen magától értetődő volt – hogy az ajtón túl ott a természet.

Forrás: http://www.kulturpart.hu