Zöld építészet

Vendégházak egy szélkerék lapátjaiból

A 2012Architecten talált néhány céltalanul kallódó lapátot, amelyből a belgiumi Verbeke Fundation – amolyan szabadszellemű művésztelep – kempingjében kis vendégházakat építhet. Bár az alapanyag szokatlannak tűnhet, de nem a Verbeke kempingjében, ott ugyanis áll már egy vendégház – találóan a CasAnus nevet viseli –, amely az emberi emésztőrendszer egy részletét mintázza.

A három lapátból nemcsak a vendégház épül, hanem a belőlük levágott részekből készítik el a különböző kiegészítőket is: a komposztálós vécét, a nap melegével működő zuhanyzót, a szintén a nap energiáját hasznosító tűzhelyet és a komposzttal fűtött kinti fürdőt is. A 2012Architecten számításai szerint ezzel körülbelül 30 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolhatják meg.

A lapátházak építését már tavaly nyáron elkezdték, viszont a Verbeke honlapja szerint még nem foglalhatók ezek a vendégházikók. Ha egyszer felépül a három lapátkunyhó, a kemping igazi eklektikus látványt nyújt majd: a három csőkunyhó mellett ott lesz a vastagbél-rezidencia és az emeletes sátorhely négy sátorral is. És nem elég, hogy a Verbeke Fundation kempingje a világ egyik legmókásabbika, de önfenntartó is, így csak a felhasználók közreműködésével kel életre: például a komposzttal fűtött spa-hoz bizony termelni kell egy kis szerves hulladékot.

A fotó forrása és további képek itt.

Forrás: 2012Architecten és Verbeke Fundation