Zöld építészet

Harmóniában a környezettel: sajátosan környezetbarát ingatlan Ibizán

Amikor új házat építünk, az egyik legfontosabb feladat a telek előkészítése, ami sokszor magába foglalja a fák, bokrok és egyéb növények kivágását. Bár ismerjük a szabályt, hogy minden kivágott fa után kettőt kell ültetni, talán az a legjobb, ha az egészséges fákat inkább a helyükön hagyjuk, és nem áldozzuk fel a leendő építmény kedvéért. Az ibizai Never Never Land ház jó például szolgálhat mindenkinek.

A fiatal madridi építész, Andrés Jaque már a tervezés első lépésétől kezdve külön figyelmet szentelt a meglévő növényzetnek, és arra törekedett, hogy az új ház a lehető legkisebb mértékben zavarja meg a természetes növény- és állatvilágot. Az összesen 1300 négyzetméteres épületet egyrészt fémlábak, másrészt pedig egy betonszerkezet tartja meg.

A Never Never Land úszómedencéje magasan, a fák lombjai között található, így a vendégek, illetve lakók a természetes környezethez közel kapcsolódhatnak ki. A mediterrán stílusnak, mi több, életmódnak megfelelően a sajátos házban sok a nyitott, illetve nyitható felület, a központja pedig természetesen a terasz. A főépület mellett még két kisebb ház is található, ezeket kivehetik azok, akik a lombokhoz közel szeretnének nyaralni Ibizán.

Forrás: Dezeen