Zöld építészet

Kína jégcsapgyárat telepít Tibetbe

A megoldás már évmilliók óta megvolt, csak meg kell építeni a gigantikus szerkezeteket.

Három fiatal kínai építész egy reggel azzal a gondolattal ébredt, hogy megalkotja a lehetetlent, a világ első felhőkarcolóját, mely megoldás lehet a globális felmelegedés problémájára. A Himalaya Water Tower koncepció a Himalaya gleccsereit hivatott védeni az olvadástól, folyamatos jégcsap-utánpótlást biztosítva azoknak.

A 850 méteres tornyok megalkotói (Zhi Zeng, Hongchuan Zhao és Dongbai Song) a biológia órák tananyagához nyúltak vissza, feltérképezve a növények szerkezetét és azok mechanizmusait. A felhőkarcolók hosszú nyúlványaikon keresztül felszívják a még folyékony állapotában levő vizet, majd lefagyasztják, és kellő hőmérsékleten tartják. A tornyok titka a méreteikben rejlik: az előírt magasság szükséges a folyadék szilárd formában való tárolásához.

A hatalmas, medúza szerű lények a Gyűrük ura Elfjeit, vagy a Csillagok háborúja lépegetőit idézik, ahogy szinte lebegnek a havas csúcsok felett. A 3 építész ötlete zseniális, bár életképességük még nem bizonyított. Ha a termék nem is lesz működőképes, már maga a koncepció is nagy áttörés: egy teljesen új megközelítést nyújt az emberiségnek, és hárommal több barátot a zöldeknek.

Legyen bármi is a bolygó sorsa, ha másért nem, azért is megérné megépíteni őket, mert nagyon jól néznek ki.

Forrás: http://www.kulturpart.hu