Zöld építészet

Környezetbarát kaszinó? Lehetséges!

Bár a kaszinó szó hallatán a legtöbb környezetbarátnak valószínűleg nem a fenntartható fejlődés és az ökológiai lábnyom csökkentése jut eszébe, egy Des Plainesben (Illinois, USA) nyílt szabadidős létesítmény mégis megfelel ezeknek a kritériumoknak.

Aki szeretné kipróbálni, épp jogosult-e a Fortuna kegyeltje címre, de az is lényeges számára, hogy mindezek mellett ne terhelje meg nagyon a természetet, akkor a Rivers Casino-t neki találták ki. A szórakoztatóközpont megkapta LEED minősítési rendszer arany fokozatát, ez azt jelenti, hogy mind az elhelyezkedés, az energia- és vízfelhasználás, az atmoszféra, az anyaghasználat, az erőforrások, valamint a belső környezet szempontjából is tökéletesen zöldnek bizonyult.

A Rivers 2011 júliusában nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, azóta pedig energiafelhasználásának 70%-át kizárólag fenntartható forrásokból nyerte. A LED-lámpás garázzsal felszerelt épület felhúzásakor keletkezett szemetet ráadásul 90%-ban képesek voltak újrahasznosítani, és emellett még számtalan környezetkímélő megoldást alkalmaztak Földünk és a vendégek kedvéért.

Az élő zöld fal, elektromos autótöltő állomás, mozgásszenzoros világítás, valamint a többi szimpatikus megoldás kivitelezése nem volt olcsó, ám Neil Bluhm, a projekt egyik szellemi atyja szerint a befektetett pénz gyorsan meg fog térülni, ráadásul a környezetnek is kedveznek vele.