Zöld építészet

Világörökség Made in China

940 millió dollárból hozták össze a kínaiak a világörökség részét képező ausztriai barokk kisváros, Hallstatt majdnem tökéletes replikáját. Egy olyan nemzet számára, amely iPhone-okat, designer ruhákat, táskákat és órákat másol szinte észrevehetetlenül kis eltérésekkel, ezek szerint ez sem jelentett olyan hatalmas kihívást.

Az ötlet egy bányaipari mágnás fejéből pattant ki, s azóta már meg is valósult, méghozzá Kuangtung  tartományban, Huizhou várostól félórányira autóval. Talán nem meglepő, hogy a sóbányájáról és gyönyörű gótikus templomáról híres tóparti városka lakói és polgármestere, Alexander Scheutz eleinte idegenkedtek a koncepciótól. A tervekhez képeket, információkat gyűjtő kínai küldöttek ráadásul meg sem kérdezték a szállodák, éttermek tulajdonosait, hogy hozzájárulnak-e a másoláshoz, és a távol-keleti Hallstattba látogató osztrákok szerint az új meg sem közelíti az eredeti hangulatát és patinás szépségét.

Természetesen idővel csitultak a kedélyek, ez részben annak is köszönhető, hogy a szenzáció hatására megsokszorozódott, konkrétan 50-60-ról több ezerre növekedett az ausztriai Hallstattba látogató kínai turisták száma. Scheutz polgármester nemrég személyesen tette tiszteletét a kisváros ázsiai verziójában, s még egy kulturális kapcsolatokra vonatkozó szerződést is aláírt az “új Hallstatt” vezetőségével.