Zöld építészet

Életre keltek az épületek

2012.06.08. - 13:00  |  Nincs hozzászólás

Amíg az építészek utópisztikus jövőbeli városok megalkotásán elmélkednek, egy dologban biztosak lehetünk: az innováció a fenntarthatóságot jelenti.

A globális problémák közepette az építészek egyre inkább újrahasznosítható anyagokban, fenntartható energiaforrásokban gondolkodnak. Ezek a változások egyre szorosabbá fűzik az építészet és az olyan zöld technológiák kapcsolatát, mint például a napenergia. Az eredmény egyszerűen elképesztő. Az eko-optimizmus jegyében összeállítottunk egy rendhagyó zöld-design listát, az épületek egyszerre képviselik a fenntarthatóságot, és az esztétikai innovációt.

A „Zira sziget” egy zéró-energiás szálloda a Kaszpi-tengernél Azerbajdzsánban, mely a fenntartható fejlődés tökéletes példája. Az épület szél, víz, és napenergiát használ fel.

Az energia ház egy hatalmas felhőkarcokó, mely befolyásolja a természetes éghajlat adta lehetőségeket, így szabályozva az épület belső hőmérsékletét. A homlokzat árnyékba borítja az épületet, így megvédve azt a túlmelegedéstől. Az eredmény egy energiaszegény építmény, mely természetes módon hűt, mindenféle légkondicionálás nélkül.

Két folyó deltája között helyezték el a szállodát, mely egy korábbi gyárterület részét képezte évekkel ezelőtt. A „zöld-tetők” segítenek a hőnövekedés szabályozásában, így egy alacsony energia felhasználású épületet alkotva.

A galéria és művészeti stúdió a Yale Egyetem rendkívüli művészeti kerületét bővíti, olyan épületek mellett, mint például Paul Rudolph Művészet és építészet éülete, Louis Kahn Galériája, vagy Mellon Brit művészet központja. Az épület adja majd a helyet az egyetem építész karának, amíg annak épülete felújítás alatt áll. A felújítást követően a szobrászat tanszék kapja majd a helyet.

A torony mintapéldája a legújabb zöld technológiák és a mérnök szakma legfrissebb fejlesztéseit ötvöző öko-dizájnnak. A 309 méter magas torony szélenergiával működik.

Az épület rengeteg innovatív stratégia együttes felhasználásából született, mely tartalmaz egy kerítést, mely megjelöli azokat a részeket, melyek a leginkább fogékonyak az erős napsugárzásra, egy szellőztető rendszert,melynek része egy „nap kémény”, mely a napenergiát használja ahhoz, hogy a levegő cirkulálni tudjon az épületben.

Egy egész háztömbnyi helyet foglal el az épület, mely az öko-kerület részeként „a város a kertben” elképzeléshez kapcsolódik. Az ötlet egy 150 ezer négyzetkilométeres kerület létrehozása buja növényzettel és égbe nyúló kertekkel.

Az építmény 30 százaléka,melyet éri a nap, fényérzékeny fimmel borított, így elég energiát termel ahhoz, hogy a szerkezet lebegni tudjon, és hozzávetőleg 235 ház energia szükségletét is ellátja.

Forrás: http://www.kulturpart.hu

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »