Zöld építészet

50 Forma-1-es motor a Lotus új szimulátorának tetején

Elkészült a Lotus F1 Team új szimulátora Enstone-ban, melynek energiaigényét részben napenergia segítségével fogják fedezni. Tisztább, zöldebb… gyorsabb!

A Lotus F1 Team és partnere, a Trina Solar együttműködésének köszönhetően a minap sikerült befejezni az istálló Driver-in-the-Loop névre hallgató szimulátorát.

„A Driver-in-the-Loop szimulátor egy fantasztikus kütyü, és az, hogy megújuló energia táplálja, elegánsan illeszti be a létesítmény teljes tematikájába – ezzel lehetővé számunkra egy még hatékonyabb platformot ahhoz, hogy javítsuk az autóink teljesítményét”- mondta James Allison, a Lotus F1 Team technikai igazgatója.

A napelemek 33 000 kWh elektromos áram előállítására képesek az év folyamán, mely 40 000 lóerőnek felel meg – ezzel sikerül mérsékelni az egész istálló CO2 lábnyomát Enstone-ban. A rendszer által biztosított zöld energia a szimulátor energiaigényének háromnegyedét fedezi.

Az egyedi technikának köszönhetően a napelemek felszerelésekor nem kellett síneket alkalmazni, így jelentősen csökkent a felhasznált alkatrészek száma, és a technológiával időt és pénzt is sikerült spórolni.

A Trinamount névre hallgató eljárás kevesebb, mint két napig tartott – hagyományos szereléssel két hetet igényelt volna.