Zöld építészet

Kínai megalománia: három hónap alatt akarják felhúzni a világ legmagasabb épületét

Mely nem csak rekordméretű lesz, hanem egyben környezetbarát is, köszönhetően az egyedi építésmódnak. A kínai Broad Sustainable Building (BSB) novemberben akarja kezdeni az építkezést, és már 2013 januárjában átadnák az épületet.

A világ jelenleg legmagasabb épülete a Dubajban található Burj Kalifa, mely 828 méter magas, és öt éven keresztül építették – 1.5 milliárd dollárból.

A BSB által tervezett Sky City 10 méterrel haladná meg ezt a magasságot, és mindössze 90 nap alatt felépítenék – közölte a hírt a CNNgo.

Helyszínként Changsha városát szemelték ki, és a BSB ügyvezetője bizakodásának adott hangot az állami Xinhua ügynökségnek, miszerint a kormány zöld jelzést fog adni a 628 millió dollár értékűre becsült projektnek.

A szakmában többen is szkeptikusan fogadták a hírt, hogy a BSB képes lenne egy ekkora épület megvalósítására – mindezt úgy, hogy az elemek 95%-át előre legyártanák a cég gyárában, és a munkások mintegy puzzle-ként állítanák össze a felhőkarcolót a helyszínen.

Az épületről sok részletet nem közöltek eddig – a képek is fantáziarajzok -, és csak annyit lehet tudni, hogy 220 emelet magas lenne, 104 lift kötné össze a szinteket, és 1 000 000 négyzetméter hasznos területet biztosítana.

A Sky City mindössze ötödannyi energiát használna fel, mint hagyományos építésű társai, mivel a beltérben 15 cm vastagságú falakkal javítanák a hőszigetelést, és négyrétegű üvegezéssel (3 réteg üveg és egy filmréteg) borítanák a homlokzatot.

A BSB nem kezdő az előregyártott elemekből történő építkezésben: a portfóliójukban található egy 15 emeletes épület, melyet hat nap alatt építettek fel 2010 júniusában, és egy 30 szintes hotel is, melyet 360 óra alatt húztak fel 2011 decemberében.