Zöld építészet

Pihenj közterületen, egy szobor belsejében!

A Shelter ByGG gyakorlatilag egy kültéri szobor, mely kényelmes lakóteret biztosít két ember számára, és mindezt környezettudatos módon valósította meg a portugál tervező.

Gomes a műalkotásokat kívánja felruházni mindennapi praktikummal, de úgy, hogy közben azok nem veszítenek művészi megjelenésükből. Így született meg a kétágyas szobát és integrált mellékhelyiséget tartalmazó Shelter ByGG, melynek formavilágát a két ovális test találkozása határozza meg, valamint a feltűnő piros fényezés.

A projektet állítólag az hívta életre, hogy Portugáliában egy újabb paratölgy állományt vágtak ki egy nagyobb beruházás miatt, így bőven rendelkezésre állt a lakóhely alapanyagául szolgáló kéregből.  A mediterrán ország egyébként a világ legnagyobb parafa termelője, melyet 9 évenként lehet lehántolni a törzsről – mindezt 200 éven keresztül.

A projekt „innovatív és váratlan élményt kínál, mindezt lakóhelyként, melyhez környezettudatos megoldások és mobilitás társul”- olvasható a Shelter ByGG honlapján.

A parafán kívül szintén nem mérgező és újrahasznosított anyagokat használtak fel, az energiát pedig napenergia segítségével állítják elő.

A Shelter ByGG első nyilvános megjelenése Guimaraesben lesz, az Európa kulturális fővárosa programsorozat keretében.

Mivel a lakóhely nem igényel infrastruktúrát, és egy platós teherautó segítségével könnyedén szállítható, Gomes szerint bármelyik nagyváros főterén vagy közterén megállja a helyét. Kíváncsiak lennénk rá, hogy ki vállalja azt, hogy eltölt benne pár éjszakát a Hősök terén…

 

Fotó: João Morgado – Architectural Photography (www.photo.joaomorgado.com)