Zöld építészet

Vízzel világítanak a Fülöp-szigeteken

Az „Egy liter fény” projekt újrahasznosított műanyag palackok felhasználásával segíti azokat a fülöp-szigeteki családokat, akik egyébként világítás nélkül élnének.

A világ fejlődő országaiban, így a Fülöp-szigeteken is jellemző, hogy az elmaradott térségekben élők sokszor semmilyen beltéri fényforrással sem rendelkeznek. A lakosság elektromos áramhoz való hozzáférése korlátozott, a szegény családok számára az áram megfizethetetlenül drága, ráadásul a hálózatban fellépő zavarok gyakran tüzekhez vezetnek. A legtöbben vagy semmilyen beltéri világítást vagy petróleumlámpákat használnak, amelyek azonban széndioxidot és más mérgező gázokat bocsátanak ki, egészségkárosodást okoznak.

Az „Egy liter fény” (1 Liter of Light) kezdeményezés családok ezreinek kínál olcsó és biztonságos megoldást. Alfredo Moser ötletét felhasználva egy diákokból álló csoport a My Shelter Foundation segítségével olyan napelemes lámpát hozott létre, amelyhez mindössze egy egyliteres műanyag palack, valamint víz és fehérítő szükséges, teljesítménye megegyezik egy hatvan wattos izzóéval, élettartama öt év. Egyszerűen össze- és felszerelhető, a működéséhez egyáltalán nincs szükség elektromos áramra, egyetlen szépséghibája, hogy felhős, esős napokon halványabban világít.

A projekt keretében önkéntesek és diákok tízezer lámpát készítettek és osztottak szét Manila-szerte. Új céljuk, hogy 2012 végére a Fülöp-szigeteken és a világon a lámpák száma elérje az egymillió, 2013 végére a négymillió darabot.
YouTube előnézeti kép