Zöld építészet

Fenntartható falut építettek a szegényeknek

A fenntartható fejlődés falucskáját építették fel Malajziában kormányzati közreműködéssel.

Az előre gyártott elemekből készült energiatakarékos épületekből mintegy százat emeltek és a falut úgy alakították ki, hogy az önellátó gazdálkodáshoz is meglegyenek a termelési feltételek.

A Rimbunan Kasehben mesterségesen létrehozott falu egy kísérlet: azt tesztelik, hogy a fejlődő világ rohamosan szaporodó lakosságának az ilyen megoldások nem csak a megfelelő lakókörnyezetet, hanem a helyben maradást és hosszabb látra a stabil megélhetést is biztosíthatják-e. Ha igen, akkor modellül szolgálhat a világ különböző részein – írja a fastcoexist.com portál.

Az energiaellátást a nap energiájának hasznosításával teremtették meg, ugyanakkor kiegészítették biomassza és a víz energiájának hasznosítására is alkalmas berendezésekkel. A víz egyébként részben az élelmiszer-önellátást is szolgálja: haltenyésztés is folyik a faluban, az itteni vizet megfelelő tisztítás után a növényi kultúrák öntözéséhez hasznosítják. Az agrártermelés kulcselem a közösség megmaradásához: a falu lakói ugyanis a termelt javak mások részére történő értékesítéséből fejenként 400-600 dollár havi bevételhez is juthatnak.

Az épületelemeket egy ausztrál cég szállítja, ezek kész házzá tíz napon belül összerakhatók. Egy egység teljes gyártási és építési költsége legfeljebb 20 ezer dollár.

A közösségnek egy 12 hektáros gazdálkodási területet alakítottak ki. A faluban közösségi épületek is vannak, természetesen internetezési lehetőséggel.

Összesen mintegy tucatnyi hasonló falut terveznek építeni az ázsiai országban, remélve, hogy a faluforma különböző vállalkozások létrehozását is ösztönzi a szegények lakta térségekben.