Zöld építészet

Az első emeleten komoly átalakítások kezdődnek

Nem tűnik könnyű feladatnak a párizsi Eiffel torony környezetbarát átalakítása, de már folynak a munkálatok – számol be róla a francia sajtó.

Napelemek mellett még szélrotorokat is helyzenének el rajta, de ezt úgy akarják megoldani, hogy a város szimbólumán látszólag jóformán semmi ne változzon.

Ha mégis, az a látogatók és a környezet nagy „örömére” történjen. Ilyen változtatásnak szánják többek között a teljes világítás lecserélését takarékosabb megoldásra.

Lesznek azonban más optikai célzatú átalakítások, elsősorban a torony első emeletén, amely most még általában nem igazán marasztalja a látogatókat. Felmerült, hogy zömmel üvegre cseréljék ki a szint közlekedő területeinek járdáit és védőfalait is, lehetővé téve, hogy jobb kilátás nyíljon a toronyra, a környékére és a toronyra a torony alól is. Az első emeleten tágasabb fogadóhelységeket is kialakítanának. A liftek cseréje már folyamatban van. A mozgássérülteknek is jobb közlekedési lehetőségeket akarnak adni a toronyban,

Az Eiffel „energiafüggetlenségének” biztosítását is tervbe vették, többek között például a csapadék hasznosításával. Ez azonban messze nem látszik elegendőnek. Az illetékesek egyelőre az energiahasznosítás 30 százalékos javulásának lehetőségéről beszélnek. Ebben benne van, hogy az első szint termeit jobb hőszigeteléssel látják el.

Évente mintegy 7 millióan keresik fel az Eiffel tornyot, jelentős bevételt biztosítva az üzemeltetésért felelős vállalkozásnak. Mindazonáltal a 2013. végére befejezni tervezett munkálatok mintegy 25 millió eurós költséggel járnak, amit a francia állam kész fedezni. A munkákat úgy végzik, hogy a torony megszakítás nélkül tudjon látogatókat fogadni.