Zöld építészet

Fenntartható(bb) IKEA

Az IKEA Solar Panel Initiative (Napelem kezdeményezés) eredményeként megépült a legnagyobb minnesotai napelem-rendszer a bútorgyártó bloomingtoni áruházának tetején.

2010-ben az IKEA bejelentette, hogy minden, az Amerikai Egyesült Államokban található áruházát napelemekkel szereli fel annak érdekében, hogy csökkentse szén-dioxid kibocsátását. A minnesotai telepítés a harmincegyedik a sorban. A svéd cég filozófiája szerint „az alacsony árak jelentik az IKEA üzletpolitikájának sarokkövét – de nem minden áron.

Az IKEA Group véleménye az, hogy a jó üzlet előfeltétele az emberekért és a környezetért való felelősségvállalás.” James Organ, a bloomingtoni üzlet vezetője hozzátette, hogy az IKEA munkatársai hisznek a fenntarthatóság napról-napra való fejlesztésében.

A Twin Cities áruház tetején összesen 4316 darab, 142.000 négyzetmétert elfoglaló napelemet helyezett el a SoCore Energy az IKEA megbízásából. A rendszer 100 otthon ellátásához elegendő energiát termel, működésével annyival csökken a szén-dioxid kibocsátás, amennyit 157 autó évente a levegőbe juttat.

Forrás: http://inhabitat.com