Zöld építészet

A stadionok ideálisak a napelemeknek?

A világ több részén az új stadionok már napelemekkel fedett tetőkkel épülnek.

Ugyanakkor a már meglévő sportlétesítményekre is igyekeznek az illetékesek a napenergiát hasznosító berendezéseket telepíteni, csökkentendő az energiaszámlát, egyúttal szem előtt tartva a fenntarthatóságot is.

Az új építmények már az energia terén javarészt önellátók, a régi stadionok átalakításával ez ugyan általában nem érhető el, de ez esetükben láthatóan nem gátja a napelem-építési boom-nak. Az ezzel kapcsolatos amerikai hírek szerint a nemzeti futbal liga, az NFL csapatainak stadionjaira egymás után telepítenek napelemeket: a cleantechnica.com tudósítása szerint a New York-i MetLife stadionra – melyek a New York Giants és a New York Jets amerikai focit játszó együttesek szereplési helyszíne – több mint 1300 panelt raknak. Ezek révén 350 ezer kilowattóra áramot „nyernek”, ami a játéknapokon már képes a teljes áramszükséglet 10 százalékát fedezni.

Ahol a stadion építménye a napelemek telepítését nem teszi lehetővé, ott például a mellette lévő parkírozót használják fel a napelemek elhelyezésére. Így esett, hogy a washingtoni Redskins klub területére 8 ezer napelem-panelt helyeztek el, és ez ott már az energiaszükséglet 20 százalékának fedezésére elegendő.

Foxboroughban a New England Patriot stadionján sem találtak megoldást 3 ezer panel elhelyezésére, ezért a stadion mellett lévő nagy bevásárlóközpontot szemelték ki fogadóhelyül a 3 ezer panelnek. Itt viszont ezek már 1,1 millió kilowattóra áramot termelnének évente, és általuk már a stadion és a bevásárlóközpont áramigényének 60 százalékát biztosíthatnák.

A Seattle Seahawks stadionja is részben napelemektől kapja energiáját: a panelokat egy ezeknek kialakított két és fél hektáros területre rakták. A Philadelphia Eagles klub létesítményeire 11 ezer panelt készülnek elhelyezni 14 mikro szélturbinával együtt.