Zöld építészet

Költői kávézó konténerekből

A londoni olimpia számos kreatív projektet hívott életre, és ezek közül az egyik a Movement Café elnevezésű létesítmény, melyet egy elhagyatott iparterületen valósítottak meg. De hogy kerül be a képbe az esemény hivatalos költője?

A független szervezetként működő Bizottság a Fenntartható London 2012-ért még augusztusban adta hírül, hogy az újrahasznosítás és a regenerálás volt a két kiemelkedő „zöld területe” az idei olimpiának – és többek között ezért lett az idei játékok minden idők legzöldebb ötkarikás eseménye.

A Movement Café egy remek példa az elhagyatott területek rehabilitációjára – a bizottság külön hangsúlyozta, hogy az építészet terén is nagyot alkottak a szervezők. A The Cathedral Group egy hónappal az olimpia előtt kérte fel a Myerscough-t, hogy tervezzen egy kávézót a Greenwich DLR (Docklands Light Railway) állomás közelébe egy elhagyatott iparterület sarkán.

A létesítményt abból a célból hívták életre, hogy „üdvözölje” a nézőket, és italokkal várják az érkezőket. A Movement Café felhúzására mindössze 16 napja maradt a Danny Elphick által vezetett építészcsoportnak.

A kávézó „alapját” a korábban tengeri szállítmányozásra használt konténerek adják – ezek alkalmazása azért is előnyös, mert este el lehet zárni a könnyen mozdítható értékeket. Az egész szórakozóhelyet Lemn Sissay mondatai borítják: az olimpia hivatalos költője egy Greenwichről szóló költeményét festette fel a falakra és bútorokra. A konténerek fölé tornyosuló szavak az egyik reggeli Twitter-üzenetéből származnak.

Luke Morgan nevéhez fűződnek a bútorok és ülőalkalmatosságok, melyek teljes mértékben vízállóak és kizárólag újrahasznosított alapanyagokból készültek. Az állványzat és az árnyékolás-technika alapanyaga újrahasznosítható a jövőben.

A helyet a nonprofit szervezet üzemelteti, mely fair trade és organikus alapanyagokból készült ételeket kínál a vendégeknek. A profitból London hátrányos helyzetű közösségeit fogják segíteni. A látogatók decemberig élvezhetik a kávézó atmoszféráját.

Fotók: www.themovementgreenwich.com