Zöld építészet

Akkumulátorház – igen, ilyen is van!

A svájci Samedanban épült Islas Kereskedelmi Iroda egy hatalmas energiatároló-kapacitású, fenntartható építmény – a Mierta & Kurt Lazzarini Architekten munkája egy nagy, felszín alatti víztartály és a tetőn elhelyezett napenergia-rendszer segítségével raktározza el az energiát hő formájában.

Az Inn folyó mellett elhelyezkedő épület homlokzatának megalkotásakor tervezőit a folyópart és a közeli helyvonulat látványa inspirálta: a hullámot formázó, rozsdás vaslemezek és az üvegborítás harmónikusan illeszkednek a környezethez és a folyton változó fényekhez. A négyemelet Islas Kereskedelmi Irodában négy cég kapott helyet, egy migrolino nevű áruház, egy fogászat, egy szépségszalon és egy építészeti iroda.

Az energiarendszer az épület minden szintjén minden berendezést vezérel: a tetőn található fotovoltaikus rendszer felveszi a nap energiáját, amelyet az épület alatt található víztartályok tárolnak. A Mierta & Kurt Lazzarini Architekten az összes szinten betonpadlót alkalmazott, melyek napközben elnyelik, éjjel pedig kibocsátják a hőt, így fűtik az épületet. A migrolino áruház hűtői által leadott hőt az energiarendszer az Islas más részeire vezeti, szintén fűtés céljából. Az intelligens megoldásoknak köszönhetően csak a hűvösebb hónapokban szükséges kiegészítő fűtést használni.

Forrás: http://www.inhabitat.com