Zöld építészet

Közel 143 millió forintos EU támogatásból Zöld Kampusz létesül Zalaegerszegen

Esővíz-hasznosítás, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés, épületenergetikai felújítások, Tanösvény és szakmai rendezvények – csak néhány a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán 143 millió forintos EU támogatásból megvalósuló projekt elemei közül. A Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt szorosan illeszkedik Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ökováros programjához is.

A Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karán 143 millió forintos EU-támogatásból valósul meg a Zöld Kampusz Zalaegerszeg mintaprojekt. A beruházás eredményeként – egyebek mellett – a tanszéki épületen komplett épületenergetikai felújításra került sor, mely során korszerűsítették a hő- és tetőszigetelést, valamint a fűtésrendszert.

A projekt során bevezetésre kerül a környezetirányítási rendszer, melynek köszönhetően csökken a Kampusz hulladéktermelése, valamint kiépítésre kerül az esővíz-hasznosító rendszer, ami a Kar vízfogyasztásának csökkenéséhez járul hozzá. A Kampusz közel 17 hektáros területén keletkező nagy mennyiségű zöld hulladék hasznosítására kiépül a szervezett komposztálás. A keletkező humuszt a Kar minta bio-kertjében használják fel. A kampusz két központi területén pedig szelektív hulladékgyűjtő-sziget jön létre.

A komplex fenntarthatósági program során a hallgatók és oktatók mellett a lakosság konferenciák, fesztiválok, vetélkedők és a Kampusz területén kialakításra kerülő Tanösvény segítségével megismerkedhetnek az energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó fejlesztésekkel és a fenntartható életmód elemeivel. A projekt első rendezvényére, a Fenntarthatósági Konferenciára október 30-án kerül sor.