Zöld építészet

Gyémánt Ház – gyönyörű, díjnyertes, fenntartható

A zöld építészeti megoldások alkalmazása világszerte egyre népszerűbb - a malajziai Bangunan Berlian, vagyis "Gyémánt Ház" élen jár a fenntartható épületek között.

A Délkelet Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) Energiaügyi Bizottságának Putrajayában található központja számos alkalommal hozott elismerést tervezőinek, a Kuala Lumpur-i NR Architect tervezőcégnek és Dr. Soontorn Boonyatikam építésznek. Megnyerte az ASEAN Energia Díját (AEA), platina minősítést kapott a maláj Green Building Indexen és a szingapúri Green Mark-on.

A Gyémánt Ház nevét különleges formájának köszönheti, a fordított piramisra emlékeztető kialakítás nem csupán látványos, hanem praktikus is: a kiszélesedő tetőn több hely jut az épület energiaellátásához hozzájáruló napelemeknek és az esővízgyűjtő-rendszernek, míg alul nagyobb szabad tér marad a növények számára. A napelemek a szükséges energia 10%-át biztosítják, az esővíz a vízigény 70-80%-át. A Gyémánt Ház közepén elhelyezett átrium és az intelligens árnyékolórendszer segítségével optimalizálja a beáramló fény mennyiségét.

A fenntartható technikai megoldásoknak köszönhetően az Gyémánt Ház energiafogyasztása harmada a hasonló méretekkel rendelkező hagyományos épületekének.

Forrás: http://inhabitat.com