Zöld építészet

Great City: kínai zöld szuperváros

A projekt célja egy olyan város létrehozása, melynek alacsony az energiafogyasztása és szén-dioxid kibocsátása: a tervezők úgy álmodták meg Great City-t, hogy a város bármely pontjából egy tetszőleges másik maximum 15 perces sétával elérhető legyen, így a lakosoknak egyáltalán nem lesz szüksége autókra.

A várost egy regionális közlekedési csomópont közelében tervezik megépíteni, a tömegközlekedés rendelkezésére áll majd mindazoknak, akik Chengduba vagy a körzet más településeire szeretnének eljutni, bár Great City-ben is fognak létesülni munkahelyek. A 320 hektárt elfoglaló várost 480 hektáros zöldterület veszi majd körbe. A városon belül az épületek 60%-ot, az egyéb infrastruktúra, utak, sétálóutcák 25%-ot, a parkok 15%-ot foglalnak majd el.

Az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture számításai szerint a zöld építészeti megoldásoknak és a megújuló energiák használatának köszönhetően a város energia- és vízfogyasztása 48%-kal, illetve 58%-kal, a szeméttelepekre kerülő hulladék mennyisége 89%-kal, míg a szén-dioxid kibocsátás 60%-kal lesz alacsonyabb, mint egy azonos nagyságú, hagyományos város esetén.

A kivitelezést a tervezők a Beijing Vantone Real Estate építőipari cégre bízták, amely a következő 8 év alatt építi fel Great City-t. Ha elkészül, körülbelül 30.000 családnak, összesen 80.000 főnek adhat majd otthont.

A képek az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture munkái.