Zöld építészet

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok

Novemberben magyar passzívházak is felkereshetők – Szervezett autóbuszos szakmai túra keretében is látogathatók az épületek

Milyen egy passzívház? Hogyan néz ki belülről? Mivel fűtik, kell-e fűteni novemberben? Ha szeretne személyes benyomásokat szerezni a passzívházakról, látogasson el valamelyik – akár több – minősített passzívházba novemberben. Nemcsak közreműködőkkel – tervezőkkel, kivitelezőkkel – találkozhat, hanem az építtetőkkel és a lakókkal is!

Idén is kapcsolódik a Passzívházépítők Országos Szövetsége a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok programsorozathoz: 2012. november 9-11. között Magyarországon is látogathatók lesznek megépült, működő, kivitelezés alatt álló passzívházak. A 2012. évi programban budapesti, budaörsi, diósdi, dunaújvárosi, szentendrei és zsámbéki passzívházak szerepelnek.

Látogatható lesz többek között az első magyar passzívház minőségű iskolaépület, a fokozottan energiahatékony budapesti – pesterzsébeti – oktatási intézmény új foglalkoztató helyisége 2012. nyarán készült el. A látogatható passzív családi házak túlnyomó többsége hosszabb ideje lakott, így az üzemeltetési, használói tapasztalatokról is be tudnak számolni a tulajdonosok és a közreműködők. A zsámbéki passzív lakóház vadonatúj, hamarosan birtokba vehetik az építtetők.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok hazai programjain a részvétel – az autóbuszos szakmai túra kivételével – díjmentes, az érdeklődők a látogatható passzívházakat önállóan felkereshetik azzal a feltétellel, hogy részvételi szándékukat előzetesen jelzik a programvezető e-mail címén. A programvezetők elérhetősége a www.passzivhaznyiltnap.com oldalon megtalálható.

2012. november 11-én, vasárnap 9-16 óra között szervezett autóbuszos szakmai túra keretében öt budapesti és főváros környéki passzívház felkeresésére nyílik lehetőség. A részvétel ez esetben is előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a passzivhaznyiltnap2012@gmail.com e-mail címen lehet, legkésőbb 2012. november 9-éig. Mivel az autóbuszos szakmai túrán a részvételi létszám korlátozott – maximális létszám 40 fő -, a szervezők a jelentkezések sorrendjét veszik figyelembe. Az autóbuszos szakmai túra 10 résztvevővel indul.

A Passzívház Nyílt Napokon látogatható passzívházak, épületismertetőkkel és a pontos programmal a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon találhatók.