Zöld építészet

Úszó lakószigetek lephetik el az óceánokat

A holland Whim Architects adománygyűjtő kampányt indított a Kickstarter, céljuk önfenntartó, úszó szigeteket építeni óceáni hulladékból.

A Whim Architects egyrészt az egyre emelkedő tengerszint, másrészt az óceánban felhalmozódott szemét problémájára keresett megoldást. Tervük megvalósításához a Kickstarteren kérnek segítséget, valamint műanyag újrahasznosításával foglalkozó szakértőkkel konzultálnak. A sós víz és a napsütés hatása miatt az óceánban felhalmozódott szemét újrahasznosítása nem egyszerű feladat, a holland tervezőiroda azonban minél fenntarthatóbb építőanyagok használatára törekszik.

Az úszó sziget prototípusát tengeri hulladékból előállított, üreges elemekből hozzák létre, várhatóan egy házat, növényzetet, a széleken földdel teli dézsákból álló kerítést és napelemeket helyeznek el rajta. A ház falait különböző hulladékokkal töltik fel. A Whim Architects az óceáni hulladék újrahasznosítására, árvízbiztos élettér létrehozására és új típusú, önfenntartó és fenntartható építkezési lehetőségek kialakítására tesz kísérletet.

Forrás: http://inhabitat.com