Zöld építészet

Mastaba: olajválság és művészet

Christo és Jeanne-Claude, a legendás tervezőpáros megálmodta a világ leghatalmasabb szobrát, egy több százezer olajhordó alkotta piramist - ötletük nemsokára testet ölthet Abu Dhabi közelében.

A tervezőpáros először az 1970-es évek olajválságai kapcsán gondolt arra, hogy olajhordókból készítsen szobrot. Az Egyesült Államokban elutasították azt a gondolatot, hogy a közel-keleti olajexportőr államoktól való függőséget szimbolizáló alkotás jöjjön létre, ezért a szobrot sosem építették meg. Christo és Jeanne-Claude azonban nem adták fel, és most úgy tűnik, a Mastaba végre elkészülhet.

Ha megépül, a szobor több mint 150 méter magas lesz és 410.000 olajhordó alkotja majd. Az építkezéshez körülbelül 340 millió dollár szükséges, legalább 30 hónapig tartanak majd a munkálatok. Christo elmondása szerint -Jeanne-Claude 2009-ben elhunyt – a Mastaba önmagában nem hordoz politikai üzenetet. Sokkal inkább turisztikai látványosságnak szánják: éttermeket, szállodákat és egy művészeti kampuszt is létesítenek mellette.

Forrás: http://www.fastcoexist.com