Zöld építészet

Még idén elkészülhetnek a világ első vertikális erdői

Jó hírek érkeznek a Milánóban épülő Bosco Verticale felől, mivel a várakozások szerint még idén befejezhetik a két torony építését. A vertikális erdők, melyek egyben lakóhelyként fognak szolgálni, egyedi mikroklímával rendelkeznek majd, és a város levegőjét is tisztítják.

A Bosco Verticale építését még 2007-ben kezdték el, és sokan kétkedve fogadták a függőleges erdők ötletét, melyek célja, hogy zöld felületekkel gyarapítsák a zsúfolt olasz várost, hozzájáruljanak a környezet és a városi biodiverzitás regenerációjához, mindezt úgy, hogy ne kelljen újabb területeket elvonni, vagy esetleg bővíteni Milánó alapterületét. A két toronyból álló létesítmény optimalizálja, visszanyeri, és előállítja az energiát. Célja, hogy kialakítson egy saját mikroklímát, és megszűrje a város levegőjét.

A tornyok 119 és 87 méter magasak, és Milánó központjában épülnek. Összesen 730 fát telepítenek (3.6 és 9 méter magasak), és számos más növénnyel borítják a felületüket – természetesen virágok is helyet kapnak rajtuk. Az építési terület 40 000 négyzetméter, míg minden egyes Bosco Verticale egy 10 000 négyzetméteres alapterületű erdőnek megfelelő növényzetet foglal magába.

A változatos növényvilág gondoskodik a páratartalomról, elnyeli a szén-dioxidot és a porszemcséket, oxigént állít elő, véd a sugárzás ellen, energiát spórol, és egyben javítja az élőhely minőségét. A tornyokat a Boeri Studio tervezte, a projekt költsége 65 000 000 euró.

Fotó: Boeri Studio